Jubiläumskolloquium anlässlich 50 Jahre KI/Intellektik-Gruppe

19.07.2019

Vor 50 Jahren formierte sich an der TUM die erste Forschungsgruppe auf dem Gebiet der Künstlichen Intelligenz (KI).

Fast zwei Jahrzehnte lang wurde die Forschungsgruppe KI/Intellektik von Prof. Wolfgang Bibel geleitet. Über insgesamt fast vier Jahrzehnte hat diese aktiv das nationale und internationale KI-Geschehen mitgestaltet. Die Fakultät für Informatik der TUM gedenkt dieses Jubiläums am Freitag, 19. Juli 2019, mit einem Jubiläumskolloquium in Raum 00.13.009a.

16:00 Uhr Grusswort des Dekans der Fakultät Informatik, Prof. Hans-Joachim Bungartz

16:15 Uhr Jubiläumskolloquium anlässlich 50 Jahre KI/Intellektik-Gruppe:

"Spatial Problem Solving -- From Konrad Zuse's Rechnender Raum to Strong Spatial Cognition"

Prof. Christian Freksa, Bremen Spatial Cognition Center, Universität Bremen

Abstract: Fifty years ago Konrad Zuse published the book Rechnender Raum ("Calculating Space"). He proposed a discrete physics of space that would permit the use of structure-preserving precise representations in place of discrete approximation of continuous physics. I will briefly review Zuse's proposal before presenting the Strong Spatial Cognition (SSC) paradigm to geometric problem solving. SSC pursues the preservation of structures by avoiding the concept mapping problem in a different way. The paradigm involves perceiving and acting agents (such as humans and robots) that make direct use of spatial structures and spatial affordances in their environment (knowledge in the world) instead of operating on a digital twin of the world. In the approach, computation shifts from object-level reasoning by means of spatial calculi to meta-level reasoning that controls perception and operations in space. I will present spatial problems and how they are solved in SSC and explain how the cognitively motivated approach avoids the computational complexity trap in spatial reasoning. I will argue that the paradigm is suitable for future autonomous robot systems and may have uses well beyond the spatial domain.

17:15 Uhr Stehempfang mit der Gelegenheit zu Gesprächen (Magistrale)

Alle, die an Informatik, KI und Robotik Interesse haben sind herzlich eingeladen.